"Waarom allerlei steunmaatregelen zoals de NOW, TOGS en Tozo invoeren om ondernemers te helpen in deze crisistijd terwijl uit de wetsvoorstellen die met Prinsjesdag zijn ingediend een aantal voor ondernemers juist belastingverhogende maatregelen voortvloeien?", zo vraagt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) zich af. "Dat werkt contraproductief", zo stelt de beroepsorganisatie in haar commentaar op het belastingplan 2021 en enkele andere fiscale wetsvoorstellen.
De orde noemt onder meer de versobering van de zelfstandigenaftrek en de verhoging van het AB-tarief als voorbeelden van contraproductieve maatregelen. De versobering van de zelfstandigenaftrek gebeurt volgens de orde op een ongelukkig moment nu zeer veel ondernemers zijn getroffen door de coronacrisis. De NOB vindt dat deze maatregel daarom achterwege moet blijven. "Bovendien is de problematiek van de ondernemer versus werknemer en schijnzelfstandigheid dringend aan een meeromvattende oplossing toe dan alleen maar het afbouwen van de zelfstandigenaftrek."
De reeds eerder aangenomen verhoging van het aanmerkelijkbelangtarief in box 2 naar 26,9 procent in 2021 doet volgens de NOB het lastenverlichtende effect van de verlaging van het VPB-tarief in de eerste schijf weer deels teniet. "De overheid geeft met de ene hand maar neemt dit met de andere hand deels weer terug." De orde zou het liefst de verhoging van het box 2-tarief in 2020 en in 2021 weer ongedaan maken en terugkeren naar het oude tarief van 25 procent.
Box 3
Tot teleurstelling van de NOB heeft het kabinet nog steeds geen langetermijnoplossing gepresenteerd voor box 3, waarbij wordt geheven over het werkelijke rendement. "De Kamer discussieert nu al meer dan vijf jaar over dit onderwerp en nog steeds zijn geen stappen gerealiseerd, terwijl dit in andere landen wel mogelijk blijkt te zijn. De voorgestelde verhoging van het heffingvrije vermogen is een doekje voor het bloeden en legt de rekening (gedeeltelijk) neer bij de meer vermogende spaarder. Voor deze groep verergert de pijn dus", zo luidt de forse kritiek van de belastingadviseurs.
Woningmarkt
Ook de differentiatie in de overdrachtsbelasting kan niet de goedkeuring wegdragen van de orde en zal niet het gewenste effect hebben en zelfs contraproductief uitpakken.
Voor starters stelt het kabinet een vrijstelling voor van de overdrachtsbelasting en voor beleggers in woningen gaat de overdrachtsbelasting fors omhoog van 2 procent naar 8 procent. Het effect van de startersvrijstelling zal zijn, zo blijkt ook uit een advies van de Raad van State, dat de overdrachtsbelastingvrijstelling zal worden verdisconteerd in de verkoopprijs. "De starter betaalt dan uiteindelijk nog evenveel voor de woning, alleen niet meer in de vorm van overdrachtsbelasting, als onderdeel van de kosten koper, maar 'gewoon' als onderdeel van de verkoopprijs", is het verwijt van de orde.
Bovendien vreest de NOB dat de schulden van de starters zullen toenemen aangezien de kosten koper, waaronder de overdrachtsbelasting, vaak niet kunnen worden meegefinancierd maar de verkoopprijs veelal wel volledig kan worden gefinancierd.
De NOB heeft ook andere onderdelen van het belastingpakket becommentarieerd. Het volledige commentaar heeft de NOB in één document gepubliceerd. Ook de redactie van Vakstudie Nieuws heeft onlangs haar commentaar op het belastingpakket gepubliceerd.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen
Dossiers: Prinsjesdag 2020
Focus: Focus
Carrousel: Carrousel