Naar aanleiding van een Wob-verzoek heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën een intern document met aandachtspunten bij sanering van schulden van ondernemers gedeeltelijk openbaar gemaakt. In dit document wordt benadrukt dat de fiscus bijna nooit akkoord gaat met kwijtschelding, als andere crediteuren wel zijn betaald.

Uit het document (versie 4.0) van 9 juli 2019 volgt dat kwijtschelding voor ondernemers alleen plaatsvindt bij een saneringsakkoord tussen de schuldenaar en alle schuldeisers. Ook als er geen andere schuldeisers zijn of alleen speciale crediteuren, kan de ontvanger van de Belastingdienst kwijtschelding verlenen, mits de belastingschuldige:

  • geen verwijt kan worden gemaakt over het onbetaald blijven van de belastingschulden;
  • geen andere schuldeisers bij voorrang heeft voldaan.

Voor het verlenen van sanering hanteert de Belastingdienst ook nog de volgende belangrijke uitgangspunten:

  1. De Belastingdienst wil − onder bepaalde voorwaarden − meedoen met een sanering die door de financiële reorganisatie van de onderneming aan alle schuldeisers wordt aangeboden. Daarbij wordt een gedeeltelijke betaling aangeboden tegen algehele kwijting (kwijtschelding).
  2. De Belastingdienst werkt alleen mee aan een sanering als er geen goede mogelijkheid is derden aansprakelijk te stellen en alle gestelde zekerheden zijn geïnd.
  3. Belastingaanslagen die worden opgelegd tijdens de behandeling van het saneringsverzoek en die gaan over een periode vóór het verzoek om sanering, worden bij de behandeling meegenomen. Dit geldt ook als deze aanslagen pas worden opgelegd na het uitbrengen van de beschikking.
  4. Belastingteruggaven en andere uit te betalen bedragen over tijdvakken vóór sanering worden niet uitbetaald. Deze worden eerst verrekend met belastingaanslagen.
  5. Rente en kosten worden integraal in de sanering meegenomen. Het bedrag dat door de sanering is betaald, wordt op de hoofdsom afgeboekt en niet op kosten en rente.

Checklist sanering

Het gedeeltelijk openbaar gemaakte document bevat verder een 'checklist sanering'.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Insolventierecht

Carrousel: Carrousel

8

Gerelateerde artikelen