Belgen moeten in iedere winkel elektronisch kunnen betalen, vindt de Belgische regering. Ze wil winkeliers verplichten dat mogelijk te maken om zo bijvoorbeeld btw-fraude tegen te gaan, schrijft zakenkrant De Tijd.

Winkeliers mogen straks zelf kiezen of ze een pinpas accepteren of klanten laten betalen met bijvoorbeeld een app op hun telefoon, als het aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem ligt. Hij is er ook niet op uit contante betalingen uit te bannen, maar wil wel wat doen aan de 3,6 miljard aan btw die België volgens de Europese Commissie jaarlijks misloopt.

Dat heel wat winkels en horeca in België nog enkel cash accepteren, verrast nog menig Nederlander. Waar in Nederland elektronisch betalen al jaren de overhand heeft, is in België nog altijd 58 procent van de betalingen in biljetten en munten. De coronacrisis heeft contant betalen wel wat ontmoedigd en elektronische alternatieven een zetje in de rug gegeven.

De winkeliers "kunnen wel met het plan leven". Zolang de regering hun niet een duur pinapparaat in de maag splitst, maar er ook aantrekkelijkere alternatieven zijn, zegt ondernemersvereniging Unizo op nieuwszender Radio 1.

In Italië is vorig jaar Italia Cashless ingevoerd met hetzelfde doel als bij de Belgen: meer elektronisch betalen waardoor de zwarte economie wordt tegengewerkt met als resultaat een hogere btw-opbrengst voor de staat.

Bron: De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht, Strafrecht

4

Gerelateerde artikelen