De Italiaanse regering krijgt bij de bestrijding van de belastingontduiking hulp van het coronavirus. Want tijdens de lockdown en ook daarna zijn de Italianen veel meer online en in winkels met betaalpassen gaan kopen uit vrees voor besmetting via contant geld. Online transacties en betalingen met betaalpassen zijn makkelijker traceerbaar voor de Italiaanse overheid. Dat meldt Trouw.
Deze maand bleek uit een studie dat de verandering in betaalgedrag overal in Italië plaatsvindt. In de eerste zes maanden van 2020 zijn elektronische betalingen met 7 procent toegenomen. Alleen al tijdens de lockdown zijn de digitale betalingen met wel 31 procent gestegen. Die stijging is veel groter dan in andere EU-landen.
Dat digitale betalingen – waaronder ook bijvoorbeeld met de smartphone – door het coronavirus überhaupt toenemen, is een steuntje in de rug van premier Giuseppe Conte. Net zoals bijna al zijn voorgangers zegt hij de enorme belastingontduiking te willen aanpakken; de Italiaanse fiscus loopt naar schatting ieder jaar ruim honderd miljard euro mis.
Vorige maand is de Italiaanse regering gestart met het initiatief Italia Cashless, dat tot meer elektronisch betalen moet leiden. Doel: tegengaan van de zwarte economie en daardoor een hogere btw-opbrengst van de staat. Conte belooft in 2021 vijftig miljoen euro onder de Italianen te verloten waarbij de bonnetjes van elektronische betalingen de loten zijn. Daarnaast kunnen burgers vanaf 1 december maximaal 300 euro per jaar terugkrijgen van drieduizend euro aan aankopen die ze elektronisch hebben betaald in de winkel. Online aankopen tellen niet mee.
Italiaanse burgers en kleine ondernemers zijn niet onder de indruk van de overheidsacties, zo blijkt uit de reportage. "Kleine winkeliers en restauranthouders zijn niet het probleem. De échte belastingontduikers zijn de grote bedrijven. Daar doen Conte’s loterij en cashback niets tegen", zegt een gepensioneerde Italiaanse dame die blijft betalen met contant geld. "Ik wil niet steeds mijn bankrekening moeten checken om te zien of de bank niet ergens fouten heeft gemaakt", zegt ze tegen de krant.
Bron: Trouw
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht