De Italiaanse regering is onlangs gestart met het initiatief Italia Cashless, dat tot meer elektronisch betalen moet leiden. Doel: tegengaan van de zwarte economie en daardoor een hogere btw-opbrengst van de staat.

De campagne probeert Italianen zoveel mogelijk aankopen in een winkel of in de horeca te laten doen via elektronisch betalen. Als Italiaanse consumenten elektronisch betalen, krijgen zij per 1 december een bedrag terug via de belastingaangifte. Dit kan oplopen tot maximaal €300 bij aankopen met een gezamenlijke waarde van maximaal €3000. Dat schrijft het FD. Via digitaal betalen, met bankkaart en creditcard, zijn transacties zichtbaar en lekt er minder btw weg.

De Europese Commissie berekende onlangs dat in 2020 een btw-gat ontstaat van € 164 miljard. Italië neemt daarvan het leeuwendeel in beslag met een btw-gat van € 35 miljard. Ook Griekenland mist veel btw-inkomsten door een grote schaduweconomie.

Griekenland heeft dankzij de Apodixi-campagne in 2019 veel ervaring opgedaan met pogingen om betalen zonder btw terug te dringen. Tijdens de eurocrisis verplichtte Athene winkeliers hun klanten altijd een rekening te geven, wat het btw-gat verkleinde. In 'Apodixi'-campagne werden mensen aangemoedigd om een bonnetje te vragen (de 'apodixi').

Verder zint Rome op boetes voor winkeliers die geen bankpas of creditcard accepteren, en komt er in 2021 naar Grieks voorbeeld een loterij waarbij mensen met hun bonnetjes prijzen kunnen winnen. Daarnaast kunnen Italiaanse winkeliers 30% van de commissies die banken rekenen voor elektronisch betalen aftrekken van de belastingen en kunnen Italiaanse burgers volgend jaar ruimer digitaal betalen zonder pin. Dat bedrag gaat omhoog van €25 naar €50, aldus de krant.

 

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

2

Gerelateerde artikelen