Om de binnenlandse vraag naar biologische producten te stimuleren is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voorstander van subsidies voor boeren die duurzaam produceren en van een btw-verlaging om duurzaam geproduceerde producten goedkoper te maken voor de consument.

Biologische producten zijn fors duurder dan de reguliere varianten. Veel Nederlanders kiezen daarom voor de goedkopere alternatieven. Daardoor is het voor veel agrarische bedrijven moeilijk om te verduurzamen. Dit blijkt uit onderzoek dat de ACM heeft laten uitvoeren onder consumenten.

De ACM denkt dat er productiebeperkende maatregelen nodig zijn. De kosten voor duurzame landbouwproductie liggen hoger dan voor producten die niet duurzaam zijn, aldus de ACM. Boeren verdienen de hogere productiekosten nu nog terug omdat duurzaam eten duurder is dan regulier geproduceerd eten en een groep consumenten bereid is daarvoor te betalen. "Maar als het aanbod van biologisch geproduceerde producten toeneemt, moeten meer consumenten bereid zijn een hogere prijs te betalen. En dat is op dit moment de grootste belemmering", zegt ACM-voorzitter Martijn Snoep.

Omdat de Nederlandse landbouw grotendeels afhankelijk is van export, zouden buitenlandse consumenten ook bereid moeten zijn meer te betalen. Dan kan de Nederlandse landbouw gaan omschakelen naar duurzame productie. In Europa zouden duurzaamheidskeurmerken meer moeten samenwerken zodat meer mensen in andere landen bereid zijn te betalen voor duurzaam geproduceerd eten.

De ACM stelt dat bedrijven geholpen kunnen worden om te verduurzamen, door ze subsidies te geven. Ook een lager btw-tarief zou kunnen helpen, omdat de verkoopprijzen daardoor omlaag kunnen en meer Nederlanders biologisch voedsel kopen. Eten en drinken valt op dit moment al onder het lage btw-tarief van 9 procent, maar dat zou nog verder omlaag moeten. Reguliere varianten zouden juist duurder moeten worden gemaakt.

Hoe deze btw-verlaging zou moeten worden uitgewerkt staat niet in het onderzoek vermeld. De Europese Commissie heeft in maart dit jaar voorgesteld dat lidstaten het btw-tarief op biologische groenten en fruit kunnen verlagen om zo de consumptie aan te wakkeren. Vorige maand heeft het Europees Parlement de weg vrijgemaakt voor het nultarief btw op gezonde voeding.

De ACM deed het jaarlijkse onderzoek op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het is deels uitgevoerd door Wageningen Economic Research.

Bron: ACM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

74

Gerelateerde artikelen