Volgens een evaluatie van de Europese Commissie blijken de regels voor fiscale transparantie in de EU effectief in de strijd tegen belastingontduiking en belastingontwijking. De regels zijn vastgelegd in de Richtlijn administratieve samenwerking (DAC, Directive Administrative Cooperation), ook wel de bijstandsrichtlijn genoemd. Deze richtlijn regelt binnen de Europese Unie de grensoverschrijdende samenwerking in belastingzaken
Het rapport heeft de automatische uitwisseling geëvalueerd van fiscale gegevens over niet-financiële inkomsten en activa van ongeveer 16 miljoen belastingbetalers in Europa (DAC 1), van financiële rekeningen (DAC 2) en van fiscale rulings (DAC 3).
In 2017 hebben de lidstaten bijvoorbeeld informatie uitgewisseld over bijna 18.000 fiscale rulings die aan multinationals zijn gegeven. Uit de evaluatie blijkt dat de lidstaten nu aanzienlijk meer relevante informatie ontvangen die kan helpen bij de bestrijding van belastingfraude, -ontduiking en -ontwijking.
De richtlijn is op 1 januari 2013 in werking getreden en is in de loop der jaren steeds aangevuld met nieuwe soorten informatie. DAC 1 verplicht lidstaten om automatisch gegevens uit te wisselen over vijf categorieën van inkomsten en vermogen: arbeidsinkomen, directiehonoraria, levensverzekeringsproducten, pensioenen en eigendom van en inkomsten uit onroerende zaken. De uit te wisselen gegevens onder DAC 2 zijn de financiële rekeninggegevens. DAC 3 heeft gezorgd voor uitwisseling van gegevens over fiscale rulings. DAC 4 doet dat met landenrapporten en DAC 5 met zogenoemde UBO's (ultimate beneficial owner).
DAC 6 is de laatste loot aan de stam. Het is een meldplicht voor adviseurs om grensoverschrijdende constructies door te geven. Het rapport heeft een overzicht gepubliceerd van alle DAC's:
Lees ook de thema's Country-by-Country Reporting (DAC 4) en Mandatory Disclosure (DAC 6).
Bron: Europese Commissie
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht