Binnenkort start een voorlichtingscampagne om de compensatie van de transitievergoeding bij ontslag na langdurige ziekte onder de aandacht te brengen van werkgevers. Nog niet alles is even duidelijk, maar daar is een reden voor. De wet is aangenomen, dus de compensatieregeling komt er en UWV gaat deze uitvoeren. Dat zegt minister Koolmees (SZW) in een reactie op Kamervragen over het krantenartikel dat werkgevers worstelen met deze compensatie.
De compensatie die werkgevers vanaf 1 april 2020 kunnen aanvragen voor de transitievergoeding die zij moeten betalen als zij een werknemer ontslaan wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, roept vragen op. Welke informatie moet bijvoorbeeld de werkgever nu precies aanleveren om zijn aanvraag voor compensatie te onderbouwen? Volgens minister Koolmees is hierover al veel duidelijk gemaakt. Zo volgen uit de wet de voorwaarden waar de werkgever aan moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op de compensatie.
Ook is in de memorie van toelichting al verduidelijkt welke informatie de werkgever moet aanleveren om zijn aanvraag voor compensatie te onderbouwen en heeft UWV op de website al aangegeven welke documenten de werkgever moet bewaren. Het betreft:
- documenten die aantonen dat het dienstverband is beëindigd en de reden daarvan;
- documenten ter onderbouwing van de berekening van de transitievergoeding;
- documenten om aan te tonen dat de transitievergoeding aan de werknemer is betaald.
Om voor compensatie in aanmerking te komen is het volgens Koolmees niet voldoende dat de werkgever alleen aantoont, met bijvoorbeeld een bankafschrift, dat de transitievergoeding is betaald. Gezien de voorwaarden om in aanmerking te komen voor compensatie zal meer informatie nodig zijn. Als voorbeelden noemt hij arbeidsovereenkomsten, bankafschriften en documenten over het ontslag zoals een vaststellingsovereenkomst.
Onduidelijkheid
UWV geeft op de website aan dat nog niet bekend is welke documenten precies nodig zijn voor de compensatie-aanvraag. Als achterliggende reden hiervoor geeft Koolmees aan dat UWV momenteel inventariseert welke informatie reeds voorhanden is en welke aanvullende documenten er dan nog nodig zijn. Zo hoeven werkgevers straks geen informatie aan te leveren die reeds beschikbaar is. Dat voorkomt onnodige administratieve lasten.
Nadere regels en voorlichting
Binnenkort volgt de Regeling compensatie transitievergoeding. Deze bevat nadere regels over de aanvraag- en beslistermijn. Met de publicatie van deze regeling start ook de voorlichting aan werkgevers. Onderdeel van deze voorlichting is informatie over de precieze documenten die werkgevers vanaf 1 april 2020 aan UWV moeten verstrekken.
Aanvraagformulier
Bij de inwerkingtreding van de regeling zal UWV een (digitaal) aanvraagformulier beschikbaar stellen. Dit formulier neemt de werkgever stap voor stap mee bij het doen van een aanvraag voor compensatie van de verstrekte transitievergoeding.
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 12 februari 2019, nr. 2019-0000021264
Bron: Avanzer Nieuws
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Arbeidsrecht, Sociale zekerheid arbeidsongeschiktheid