Toezichthouder AFM is teleurgesteld over het uitblijven van kwaliteitsverbetering binnen de accountancybranche. De gebreken bij de Big 4-accountantsorganisaties zijn nog steeds groot.

Dat schrijft Elsevier.nl. Ook TaxLive berichtte al eerder dat minister Dijsselbloem accountants tot verbeteringen maant.

Bij accountantskantoren is de laatste twintig jaar de bonuscultuur een steeds grotere rol gaan spelen. Voor het controleren van jaarrekening worden tegenwoordig bodemprijzen gerekend. De focus is verschoven naar lucratiever advieswerk, zoals fiscale adviezen, interim-management en fraude-onderzoek. In plaats van zich te concertreren op het naleven van de fiscale regels, denken accountantskantoren mee over het omzeilen daarvan.

De accountants beweren zelf dat de combinatie van adviserende en controlerende diensten geen gevaar vormt voor hun onafhankelijkheid. Volgens critici ligt dat anders. De fraudesignalen die accountants melden, worden door de winstbeluste top van de kantoren onderdrukt om de klant niet te verliezen. Commercieel gewin lijkt dus het uitgangspunt. "Accountants lijken de kwaliteit van de accountantscontrole niet voorop te zetten bij het uitvoeren van hun werkzaamheden," oordeelde AFM.
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening

1

Gerelateerde artikelen