Als het kabinet de in het regeerakkoord voorgenomen pensioenmaatregelen doorvoert, worden werknemers voor het pensioen dat ze zich wensen afhankelijker van sparen in box 3. En de pensioenmentaliteit moet worden bijgesteld, zo zegt Marcel van Kooten, fiscaal jurist en financieel planner bij OCN3. DGA's hebben iets meer mogelijkheden, afhankelijk van de manier waarop de onderneming is ingericht.

Pensioenen komen binnenkort aan de orde in de besprekingen tussen sociale partners en kabinet. Eind vorige week nam Ton Rolvink, pensioenbestuurder van het FNV, alvast een voorschot op de onderhandelingen door in het Financieele Dagblad te stellen dat er 'een grove leugen' in het regeerakkoord staat. VVD en PvdA schreven daarin dat het 'maatschappelijk aanvaard is dat iedereen 70 procent van het gemiddeld verdiende loon als pensioen opbouwt'. De wens is de vader van de gedachte, zegt Rolvink, want we hebben nog steeds te maken met pensioenverwachtingen die uitgaan van 70 procent van het laatstverdiende loon. En dat is heel wat anders - lees hoger - dan het gemiddeld verdiende loon.

Witteveenkader

Deze 'grove leugen' is echter wel de basis voor de plannen van het kabinet om in 2015 het Witteveenkader aan te passen en het maximale fiscaal gunstige opbouwpercentage te verlagen van 2,15 procent naar 1,75 procent per jaar. Het eerste kabinet Rutte had al besloten dit percentage in 2014 te verlagen van 2,25 naar 2,15. Een bijkomende maatregel (van Rutte II) is de opbouw van pensioen over inkomen hoger dan € 100.000 helemaal niet meer fiscaal te faciliteren. Structureel moeten deze twee aanpassingen ongeveer 1,6 miljard euro per jaar opleveren.

Diverse verzekeraars hebben de afgelopen periode berekend wat de gevolgen zijn voor de hoogte van de pensioenen. De schattingen lopen uiteen van verlagingen van 10 tot enkele tientallen procenten. Met name jongeren krijgen minder gelegenheid fiscaal gunstig een hoog pensioen op te bouwen.

Utopie

Toch zullen de gevolgen van deze wijzigingen voor iedereen anders uitpakken, zegt Marcel van Kooten, fiscaal jurist en financieel planner bij OCM3. "Goede financiële planning is niet in de eerste plaats alleen fiscaal gedreven planning. Een veel belangrijker uitgangspunt is de vraag hoe men zijn leven wil inrichten en welk inkomen daarvoor nodig is. Als de kosten lager zijn, hoeft het pensioeninkomen ook minder hoog te zijn. 70 procent van het laatsverdiende loon is mooi, maar in de regel een utopie."

Om tot een bewuste keus te komen, moet daarom eerst deze 'pensioenmentaliteit' worden bijgesteld, aldus Van Kooten. Een passende pensioenvoorziening heeft daarom meer dan de bekende drie pijlers. "De vierde pijler is het vrije vermogen, de vijfde pijler de bewustwording over het gewenste pensioeninkomen."

Spaardiscipline

Op die twee extra pijlers zullen pensioenplannen nu zwaarder gaan leunen. "Sparen in box 3 of eventueel beleggen, en veranderende pensioenopvattingen, daar zal het in de praktijk op neerkomen." Waarbij wellicht een verzekering in aanmerking kan komen als men twijfelt of bijvoorbeeld de spaardiscipline kan worden opgebracht om geregeld de periodieke bedragen over te maken. De DGA heeft meer mogelijkheden, stipt Van Kooten aan. "Die kan bijvoorbeeld dividendstromen uit de onderneming inzetten om zijn gewenste pensioeninkomen aan te vullen. Een en ander hangt af van de afspraken die gemaakt worden met de onderneming."

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting

2

Gerelateerde artikelen