De Belastingdienst tipt collega's in het buitenland sinds het begin van het jaar als een van hun landgenoten met veel contant geld Nederland verlaat of binnenkomt. De fiscus hoopt en verwacht dat andere landen dat andersom ook gaan doen.

Dat zei een woordvoerder van de Belastingdienst vrijdag, waarmee hij een bericht in het AD bevestigde. In het afgelopen jaar is volgens hem 72 miljoen euro cash aangetroffen bij 2000 buitenlanders, van wie er 400 uit landen van de Europese Unie kwamen. Gemiddeld gaat het om 36.000 euro per persoon. Het hoogste bedrag was 2,3 miljoen euro.

Met die grote bedragen aan contant geld hoeft niets mis te zijn. Maar de fiscus houdt wel in de gaten of iemand de bedragen aangeeft. Vanaf 10.000 euro zijn mensen verplicht dit te melden bij de douane als ze vanuit Nederland de grens overgaan of hier binnenkomen.

Ambtenaren van Financiƫn proberen in Brussel anderen mee te krijgen om binnen de EU gegevens uit te wisselen over mensen die met grote bedragen cash de grens overgaan. Dat gebeurt al met vermoedens van zwart geld en dit zou volgens de woordvoerder.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

0