Burgers met grote schulden kunnen binnenkort in één keer een regeling treffen met grote schuldeisers, zoals de Belastingdienst, Wehkamp, zorgverzekeraars, telecombedrijven en corporaties. Een geslaagde proef uit Den Haag met ‘collectief schuldregelen’ krijgt navolging in tientallen gemeenten, schrijft de Volkskrant.

Momenteel hebben een half miljoen huishoudens problematische schulden. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat mensen hulp zoeken. De gemiddelde schuld is dan al opgelopen tot zo’n 40 duizend euro bij veertien schuldeisers.

Daarna duurt het nog ruim een jaar voordat alle schuldeisers akkoord zijn met een saneringsvoorstel. Ze moeten stuk voor stuk instemmen met een regeling. Bij collectief schuldregelen maken gemeenten en schuldeisers vooraf afspraken over de afhandeling van openstaande schulden.

Het ‘collectief schuldregelen’ heeft de gemeente Den Haag 84.000 brieven gescheeld van en naar schuldeisers. Amsterdam heeft deze maand de Haagse werkwijze overgenomen. Nog eens 24 gemeenten, waaronder Den Bosch en Hengelo, zijn met concrete voorbereidingen bezig.

"En 62 andere gemeenten staan op de drempel", zegt voorzitter Marco Florijn van de NVVK, de grootste branchevereniging voor schuldhulp- en financiële dienstverlening. "Deze aanpak voorkomt ook uitval; hulpvragers hebben de neiging af te haken als het ze allemaal te lang duurt", zegt hij in de krant.

Bron: Volkskrant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Insolventierecht

3

Gerelateerde artikelen