Niet een CO2-belasting voor burgers of bedrijven, maar een nieuw soort btw is de heilige graal in de klimaatdiscussie, stelt Frans Rooijers, directeur van gerenommeerd onderzoeksbureau CE Delft.

"Die btw is net iets anders dan we kenden en moet hoog zijn bij producten met een hoge uitstoot, zoals een vliegticket of vlees, en juist laag bij duurzaam gemaakte producten" zegt Rooijers tegen RTL Nieuws. "Met zo'n klimaat-btw stimuleer je fabrikanten om op een duurzame manier (met weinig CO2-uitstoot) een product te maken, dan komt het product namelijk lekker goedkoop in de schappen. Aan de andere kant worden consumenten geprikkeld om duurzaam geproduceerde spullen en eten te kopen, die zijn immers het goedkoopst."

Bij het interviewprogramma 'Z zoomt uit' legt Rooijers uit hoe de hoogte van zo'n soort btw berekend zou worden. Een tomaat die in Nederland gemaakt is met veel aardgas kan bijvoorbeeld duurder worden dan zongerijpte tomaten uit Spanje. "Dat kan een factor 5 schelen." Al moet je natuurlijk ook de transportkosten doorbereken, zegt Rooijers over de klimaat-btw, die hij overigens VEK noemt (Vergoeding Externe Kosten).

Bron: RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Milieuheffingen

1

Gerelateerde artikelen