Gerrit S., oud-toparts bij het Erasmus Medisch Centrum, moet 15 maanden de cel in. Ook moet hij een half miljoen euro terugbetalen. De emeritus hoogleraar sluisde in de jaren 80 en 90 miljoenen euro’s van farmaceutische bedrijven door naar Luxemburgse bankrekeningen, maar gaf dat zwarte spaargeld nooit op aan de Belastingdienst.

De zeventiger streed tot de Hoge Raad tegen zijn celstraf, maar die veegde zijn argumenten van tafel. Hierdoor is zijn straf voor witwassen en de belasting ontduiken definitief geworden. Het geld kreeg S. voor het testen van nieuwe medicijnen. Dat meldt het AD.

De Belastingdienst kwam de man op het spoor tijdens een onderzoek naar uitgaven met buitenlandse creditcards in Nederland. Gerrit S. gaf in 2010 en 2011 een bedrag van 158.000 euro uit met zijn betaalkaart. 

De hoogleraar stelde in zijn verweer dat het vroeger heel normaal was om geld van de farmaceutische industrie op een eigen rekening te laten storten. "Het was toen net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken", zo citeert de krant de medicus.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Strafrecht

2

Gerelateerde artikelen