Door het vertrek van Accon AFM en Grant Thornton uit de controle van organisaties van openbaar belang (oob) wordt de controle van negen beursfondsen bemoeilijkt, zo blijkt uit een rondvraag van het Financieele Dagblad.

Vanaf 1 juli 2019 zijn er nog maar zeven kantoren die een vergunning hebben om oob-controles uit te voeren. Door het vertrek van Accon en Grant Thornton komen in totaal zeventien oob-controles in het geding. Dit terwijl de vraag naar oob-controles juist toeneemt. Behalve beursfondsen, verzekeraars en kredietinstellingen worden vanaf 1 januari 2020 nog eens 169 instellingen als oob-lichaam aangemerkt, waaronder grote pensioenfondsen, netbeheerders en woningcorporaties. Dit brengt het totaal in 2020 op ruim 1.000 oob-controles.

Niet alleen de terugtrekking van de middelgrote kantoren is zorgwekkend stelt voorzitter Marco van der Vegte van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) in de krant. Er zijn ook capaciteitsproblemen bij de grote kantoren. Van der Vegte wil graag in gesprek met de overheid om ervoor te zorgen dat de oob-markt ook na de uitbreiding in 2020 aantrekkelijk blijft voor accountants.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening

1

Gerelateerde artikelen