De gerichte vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding wordt door veel bedrijven niet correct toegepast. Een controle hierop door de Belastingdienst kan tot problemen leiden doordat bedrijven onvoldoende bekend zijn met de anti-samenloopregeling. Dat blijkt uit de hoofdconclusie van het rapport van de invoeringstoets naar de gerichte vrijstelling thuiswerkvergoeding vanaf 2022.
De Belastingdienst werkt sinds een aantal jaren met invoeringstoetsen, waarmee nieuwe wet- en regelgeving wordt getoetst één jaar na inwerkingtreding. Het doel is om signalen over het gebruik van de regelingen te herkennen en te vertalen in (uitvoerings-) beleid.
De rapporten van de invoeringstoetsen naar de tijdelijke verruiming van de vrije ruimte in de WKR in 2020 en 2021 in verband met de coronacrisis en naar de gerichte vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding vanaf 2022 zijn door het Ministerie van Financiën gepubliceerd. Ook zijn managementreacties op beide rapporten verstrekt.
De anti-samenloopregeling houdt in dat werknemers niet op dezelfde dag een thuiswerkvergoeding en een reiskostenvergoeding mogen ontvangen. Uit de invoeringstoets blijkt dat de regeling grotendeels onbekend is en daardoor slechts in beperkte mate wordt toegepast. Ook het maximale bedrag van de vrijstelling, € 2,15 per dag in 2023, wordt vaak niet juist toegepast. Uit de hoofdconclusie uit het rapport van de invoeringstoets blijkt verder dat de invoering geen grote knelpunten heeft opgeleverd.
Uit de hoofdconclusie van het rapport van de invoeringstoets naar de tijdelijke verruiming van de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) blijkt dat de regeling over het geheel genomen geen knelpunten of onbedoelde effecten heeft gehad. De regeling heeft over het algemeen goed uitgepakt. Enkele kritische kanttekeningen zijn dat niet altijd duidelijk was hoeveel mocht worden uitgegeven en waaraan.
Bron: Ministerie van Financiën
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Loonbelasting