Bij de invoering van een circulaire economie, waarin duurzaam wordt omgegaan met grondstoffen, is het belangrijk de prijs van milieuschade te bepalen. Alleen zo kan schade aan de natuur en leefomgeving worden doorberekend aan de veroorzaker ervan, stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een studie.
Dat er nu veel milieuvervuiling plaatsvindt, is volgens het CPB het gevolg van een slecht werkende markt. Daarin veroorzaken 'vervuilers' wel natuurschade, maar krijgen ze de rekening nooit gepresenteerd. Zo blijven natuurschade door mijnbouw, luchtvervuiling bij de productie van materialen of aantasting van de leefomgeving door afval nog vaak kosteloos.
Meer belastingen op deze milieuvervuilende praktijken helpen om partijen efficiënter om te laten gaat met grondstoffen. Dat gebeurt volgens het CPB nu nog maar weinig. De grootste winst is volgens het economische onderzoeksinstituut te behalen bij vervuilende bedrijven. De overheid moet volgens het CPB overigens niet te bruusk overstappen op een volledig circulaire economie. Een snelle overgang brengt immers ook maatschappelijke kosten met zich meer, zoals bedrijven die failliet gaan en beroepen die verdwijnen.
Bron: ANP