Commenting on the Regulation, Věra Jourová, Commissioner for Justice, Consumers and Gender Equality said: "Today we are making it cheaper and quicker to deal with international successions and wills. Citizens preparing a will can now choose to have the law of the country of their nationality applied to their estate, even if they live in a different Member State and have assets located in different countries. This will give peace of mind and legal certainty to roughly 450,000 European families each year, who are involved in cross-border cases. The result will be faster and cheaper procedures, saving EU citizens time and money in legal fees." The Regulation also introduces a European Certificate of Succession which will enable heirs and administrators to prove their status and exercise their rights and powers across the EU. As of today, the Regulation on successions will apply in all EU Member States except the UK, Ireland and Denmark, which opted out of this instrument.
Gerelateerde artikelen
Belastingadviseur kan facturen zorgtaken niet onderbouwen; terugbetaling aan erfgenamen
Een belastingadviseur die naast de zorg voor het financieel beheer ook 8-, 12- en 24-uurszorg verleende aan een dementerende vrouw op leeftijd, moet van Rechtbank Noord-Holland een fors bedrag aan onverantwoorde facturen voor die zorg terugbetalen aan de erfgenamen. De belastingadviseur voerde het beheer over het vermogen van de erflaatster en had de vrije beschikking over de bankpassen van de vrouw. In totaal moet de eigenaar van het administratiekantoor meer dan € 70.000 terugbetalen en blijft een factuur van bijna € 800.000 onbetaald.
Nieuwe campagne over digitale nalatenschap van start
Er gaat een nieuwe campagne over het regelen van digitale nalatenschap van start, genaamd ‘Data na de dood’. Daarmee biedt de Alliantie Digitaal Samenleven consumenten een handige checklist, een stappenplan en meer informatie over hoe zij hun digitale nalatenschap kunnen regelen.
Door bijzondere omstandigheden geen recht van man op erfenis vrouw
Een man die bijna tien jaar geleden in een psychose zijn vrouw doodde, heeft definitief geen recht op haar erfenis. Dat volgt uit een beslissing van de Hoge Raad. Volgens de wet kan de man aanspraak maken op de nalatenschap, maar de hoogste rechter ziet omstandigheden waarom hij daarop toch geen recht heeft.
Onderzoek: veel steun voor behoud legitieme portie
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onder 1.522 Nederlanders blijkt dat slechts 19 procent voor afschaffing is van de legitieme portie, 40 procent wil het recht sowieso behouden. Nog eens 40 procent is in sommige gevallen voor en in andere tegen. De steun voor de legitieme portie onder de Nederlandse bevolking blijkt dus groter dan gedacht. Dat meldt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
Bank moet ook ouder levenstestament accepteren
Sommige instanties, zoals banken, weigeren soms een levenstestament te accepteren. De betrokkenen krijgen dan bijvoorbeeld te horen dat het te oud zou zijn. Dat mag niet, oordeelt Rechtbank Midden-Nederland nu. Een levenstestament is een volledig rechtsgeldig document dat nageleefd en gerespecteerd dient te worden.
'Overheid behandelt schulden in erfenissen verschillend'
De Belastingdienst en Sociale Verzekeringsbank (SVB) laten erfgenamen betalen voor schulden die ze erven van ouders, ook als ze alleen maar schulden erven. Andere overheidsinstanties, zoals verschillende grote gemeentes, doen dit juist niet. Dat constateert de NOS na onderzoek.
Geen verbeurdverklaring bij afwikkeling nalatenschap moeder
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het weliswaar niet netjes is geweest van Y om als gemachtigde van haar moeder grote bedragen naar haar eigen bankrekening over te maken, maar dit is onvoldoende om te concluderen dat zij de vorderingen opzettelijk heeft verzwegen.
Aandachtspunten koopwoning en notarieel samenlevingscontract
Een stel wil binnenkort gaan samenwonen en heeft al een koopwoning op het oog. Trouwen is nog niet aan de orde maar ze willen wel een samenlevingscontract laten opstellen. Wat zijn belangrijke aandachtspunten?
Echtscheidingstestament, welke ingrediënten?
Komt iemand terecht in een situatie van echtscheiding en het verzoek daartoe is ingediend, dan blijft de toekomstige ex-partner erfgenaam. Er kunnen een aantal bepalingen worden opgenomen in een 'echtscheidingstestament'. Deze kunnen echter complex zijn en de uitwerking daarvan kan moeilijk te doorzien zijn. Een casus.
Bureau Erfrecht gaat alle erfrechtzaken in Midden-Nederland afhandelen
Vanaf 1 oktober 2023 handelt het Bureau Erfrecht in Utrecht alle erfrechtzaken in Midden-Nederland af. Het gaat om zowel de administratie als de inhoudelijke behandeling.