Bedrijven die minder of geen werk hebben door het coronavirus kunnen onder voorwaarden een beroep doen op de huidige regeling werktijdverkorting. Extra ondersteuning met instrumenten, zoals deeltijd-WW of uitbreiding van de werktijdverkorting, kent volgens minister Koolmees (SZW) echter grote haken en ogen. Op korte termijn is deeltijd-WW niet in te voeren.
Dat zegt de minister in een reactie op een ingediende motie over de impact van het coronavirus op het bedrijfsleven. De Tweede Kamerleden Van den Berg en Palland verzoeken in de motie de regering om in samenspraak met sociale partners geschikte instrumenten, zoals deeltijd WW of uitbreiding van de werktijdverkorting, zo snel mogelijk inzetbaar te maken.
Koolmees deelt het gevoel van urgentie en de wens om bedrijven te blijven ondersteunen als de gevolgen van het coronavirus groter worden. Hij is bereid te kijken naar geschikte instrumenten hiervoor, maar wil dit wel zo breed mogelijk bezien. Door te eenzijdig te kijken naar bijzondere werktijdverkorting en deeltijd WW, worden wellicht andere mogelijkheden over het hoofd gezien, zegt Koolmees. Andere mogelijkheden brengen misschien minder grote uitvoeringsproblemen met zich mee en/of zijn sneller te realiseren.
Werktijdverkorting
De huidige regeling werktijdverkorting is bedoeld voor bedrijven die tijdelijk geen werk meer hebben voor (een deel van) het personeel, door een bijzondere situatie die niet valt onder het normale ondernemersrisico. Het coronavirus is zo'n bijzondere situatie. Ondernemers moeten aantonen dat zij minimaal twee weken en naar inschatting maximaal 24 weken minstens 20% minder werkuren hebben door het coronavirus. Een vergunning voor werktijdverkorting is aan te vragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Bron: Avanzer Nieuws
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Salarisadministratie, Arbeidsrecht, Sociale zekerheid werkloosheid
Dossiers: Corona