De nieuwe Europese richtlijn tegen belastingontduiking bedreigt de privacy van familieleden van ondernemers. Wat is het probleem?

Richtlijn tegen belastingontduiking

In december 2014 is in Brussel een politiek akkoord bereikt over regelgeving tegen witwassen. De nieuwe richtlijn moet het moeilijker maken om belasting te ontduiken via brievenbusfirma's. Dat gebeurt via de verplichting om alle grootaandeelhouders van een onderneming, natuurlijke personen met een belang van 25% of meer, te registreren.
 
Deze regeling geldt ook als een ondernemer het eigendom van zijn bedrijf deelt met zijn of haar kinderen. Het FD ging onlangs in op dit onderwerp.

De impact van registratie op privacy

Van een grootaandeelhouder worden de volgende gegevens geregistreerd: naam, geboortedatum en nationaliteit van de aandeelhouder, en het procentuele belang dat hij/zij in de onderneming heeft. Aangezien in de gedeponeerde jaarrekening gegevens als eigen vermogen en winst te vinden zijn, kan een verzoeker om informatie die een ‘legitiem belang' heeft door deze gegevens te combineren nagaan hoeveel een individu ‘waard' is.
 
Doordat de term ‘legitiem belang' op uiteenlopende manieren uit te leggen is, kan de interpretatie per lidstaat gaan verschillen. Een eenduidige uitleg door het Europese Hof van Justitie zal nog wel enige tijd op zich laten wachten.

Veiligheidsrisico zélf aantonen

In theorie kunnen lidstaten in geval van risico op oplichting, kidnapping, chantage, geweld of intimidatie de gegevens afschermen. Maar omdat de bewijslast bij de aandeelhouder ligt, is dat geen eenvoudige opgave.
 
 

Bron: Deloitte CTRL

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen