Een van de noodmaatregelen die het kabinet in deze coronacrisis heeft genomen is uitstel van betaling van belastingen door ondernemers. De plicht tot het tijdig (blijven) indienen van aangiften blijft staan. "Maar denkt u ook aan de melding betalingsonmacht! Ook hiervan verwacht de Belastingdienst dat u er nog steeds melding van maakt."

Dat schrijft fiscalist Ellen Punte van advieskantoor De Jong & Laan. Bestuurders van een bv of nv die de belastingen en/of premies niet kunnen betalen, zijn verplicht om de betalingsproblemen te melden bij de Belastingdienst. Een te late melding heeft als gevolg aansprakelijkheid voor de niet-betaalde belastingen en/of premies.

Voorwaarde is wel dat dit niet betalen het gevolg is van 'kennelijk onbehoorlijk bestuur' in de voorafgaande drie jaren. De bewijslast hiervan ligt bij de Belastingdienst.

Heeft de bestuurder echter niet, niet op tijd of niet op juiste wijze bij de Belastingdienst gemeld dat de bv of nv de belastingen niet kon betalen, dan is hij als bestuurder zonder meer aansprakelijk. De Belastingdienst hoeft dan niets te bewijzen, waarschuwt Punte op de website van haar kantoor.

Lees ook het thema Bestuurdersaansprakelijkheid: de gevolgen van kennelijk onbehoorlijk bestuur.

Betalingsonmacht loon

Kan een ondernemer het loon van zijn medewerkers niet betalen, meld de betalingsonmacht dan bij het UWV.

Bron: De Jong & Laan/UWV

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

Dossiers: Corona

5

Gerelateerde artikelen