"Landen als Duitsland en Italië kunnen met recht zeggen dat ze door het Apple zijn misleid. Na de uitspraak van het Gerecht kunnen deze landen alsnog een bronbelasting opleggen aan het techconcern." Dat zegt de fiscalist Theo Koelman in het FD.

Onlangs oordeelde het Gerecht van de Europese Unie dat de Europese Commissie in 2016 ten onrechte de Ierse regering heeft gelast 13 miljard euro 'achterstallige' belasting plus rente van Apple te innen. Daarmee is het commissiebesluit nietig verklaard en zijn de Ierse tax rulings met Apple geen staatssteun.

Koelman is voorstander van het idee dat het belastingvoordeel dat Apple jarenlang heeft genoten, eenvoudiger op nationaal niveau kan worden teruggehaald dan via het Europese instrument van verboden staatssteun. De uitspraak van het Gerecht biedt volgens hem nationale autoriteiten mogelijkheden om de iPhone-producent alsnog aan te slaan.

De uitspraak toont immers de constructie waarmee Apple nationale belastingdiensten op het verkeerde been zette waardoor belastingafdrachten van de overwinsten achterwege bleef, ook in de Verenigde staten. "Belastingdiensten kunnen met terugwerkende kracht stellen dat de eindverkopers van Apple-producten de overwinsten die naar Ierland gingen niet van hun binnenlandse winst mochten aftrekken. Afhankelijk van de nationale wetgeving kan dat een navordering betekenen", aldus Koelman.

Verschillende fiscale experts op internationale terrein bevestigen de lezing van Koelman in de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen