De Duitse fiscus heeft de jacht op banken in de strijd tegen het ontduiken van dividendbelasting opgeschroefd. Het gaat recent om onder meer de Franse Caceis Bank die 'dividendstripping' zou hebben hebben gefaciliteerd en strafzaken tegen oud-medewerkers van de Hypo-Vereinsbank.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De kwestie is onderdeel van een schandaal van internationale proporties waarbij banken binnen en buiten Duitsland de fiscus jarenlang voor miljarden systematisch zouden hebben misleid: het zogenoemde 'Cum-Ex'-schandaal.

De belastingdienst van de deelstaat Beieren eist bijna een half miljard euro van de Franse Caceis Bank. De bank, die afgelopen februari een overnamebod deed op de Nederlandse Kas Bank, vindt dat ze niets heeft misdaan. Daarnaast buigt de rechter in Bonn zich over een zaak van twee voormalige bankiers van Hypo-Vereinsbank wegens dividendstripping, waarbij de Duitse fiscus tussen 2006 en 2011 ruim € 447 miljoen zou zijn misgelopen. 

Ook loopt in Duitsland een zaak tegen 22 (voormalige) medewerkers van de Australische bank Macquarie, die zich eveneens schuldig zou hebben gemaakt aan cum-ex-transacties. Bij die zaak zouden ook UBS, Credit Suisse, Merrill Lynch en Bank of America betrokken zijn geweest. Afgelopen voorjaar deed de Duitse justitie een reeks invallen, onder meer bij een vestiging van ABN Amro in Frankfurt, eveneens om een cum-ex-zaak.

In Nederland vind dividendstripping slechts op kleine schaal plaats omdat wetgeving dit voorkomt. Hier heeft alleen de 'uiteindelijk gerechtigde' recht op teruggave van de dividendbelasting. In de Duitse belastingwet bleef echter tot 2012 een hiaat zitten. De dividendbelasting van 25% werd ingehouden bij de bron: het bedrijf dat de aandelen had uitgegeven. De belastingteruggave werd bepaald aan de hand van certificaten, uitgegeven door de banken en bewaarbedrijven zoals Caceis. Doordat deze gegevens niet aan elkaar waren gekoppeld, konden handelaren daar misbruik van maken en belasting dubbel terugvragen, aldus de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

28

Gerelateerde artikelen