Om de hervorming van de veehouderij betaalbaar te maken, wil de Duitse regering werk maken van hogere vleesprijzen. Landbouwminister Julia Klöckner (CDU) presenteerde onlangs verschillende financieringsopties om de vleesconsumptie duurder te maken, waaronder een dierenwelzijnsheffing, een verhoging van het btw-tarief op vlees of een algemene btw-verhoging.

Dat meldt de Frankfurter Allgemeine. De extra belastingopbrengsten wil Klöckner niet alleen besteden aan de aanpassingen aan stallen, ligboxen en kippenrennen, maar ook aan meer milieubescherming en biodiversiteit.

Hoewel de biologische voedingsindustrie in het coronajaar 2020 fors is gegroeid blijft de overgrote meerderheid van de Duitse consumenten grijpen naar het aanzienlijk goedkopere vlees uit de bio-industrie. "Maar de samenleving wil meer dierenwelzijn en dat is niet gratis", zegt Klöckner. "In termen van totale afzet van landbouwproducten is het biologische aandeel bescheiden. Zonder richtlijnen van de overheid gaat het dus niet." Ze wil nu met de andere politieke partijen in gesprek gaan over welke voorstellen geïmplementeerd worden en hoe.

Een aanbevelingscommissie van het landbouwministerie had voorgesteld om 40 cent meer per kilo vlees en worst, 15 cent per kilo kaas en boter en 2 cent per kilo zuivelproducten en eieren in rekening te brengen. Elke consument zou dan zo'n 35 euro per jaar meer moeten betalen voor dierlijke producten. De prijsverhoging moet gebeuren via een wijziging van het btw-tarief van de huidige 7 procent voor dierlijke producten naar het standaardtarief van 19 procent of via een aparte vleesbelasting.

De methode van een algemene btw-verhoging is volgens Klöckner te verkiezen vanwege de lage administratieve kosten.

Bron: Frankfurter Allgemeine

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Accijns en verbruiksbelastingen

4

Gerelateerde artikelen