Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

Doorgaans sluiten kopers bij een bank of verzekeraar een hypotheek af. Daarnaast komt geld voor een huis lenen van familie of vrienden volgens DNB relatief vaak voor, vaak in combinatie met een hypotheek bij een financiële organisatie. In 2020 hadden 645.000 kopers een zogeheten familiehypotheek, zegt de centrale bank na onderzoek van DNB-economen. De waarde van al deze hypotheken samen was dat jaar 70 miljard euro, zo'n 10 procent van alle terug te betalen hypotheken bij elkaar.

Kopers met een familiehypotheek maken volgens de bank met het extra geld meer kans op een huis omdat zij een hoger bod kunnen doen. Dit kan leiden tot hogere huizenprijzen. Om dit te voorkomen moeten hypotheekverstrekkers beter kijken of een huizenkoper extra geld leent van familie, vindt DNB.

De familiehypotheek zorgt onbedoeld ook voor belastingvoordeel, meldt DNB verder. De rente van zo'n hypotheek mag namelijk worden afgetrokken van het belastbaar inkomen als die overeenkomt met de hypotheekrente die banken en verzekeraars hanteren. Vooral rijkere huizenbezitters profiteren volgens de centrale bank van deze belastingkorting. Door beter te kijken naar familiehypotheken worden onbedoelde belastingvoordelen kleiner, zegt DNB.

Het tijdschrift ESB heeft over dit onderwerp een artikel vrijgegeven met als titel 'Voordeel familiehypotheek groter dan jubelton'. De aandachtspunten in dit artikel van Gerard Eijsink en Mauro Mastrogiacomo zijn:

  • Een zesde van alle huishoudens met een hypotheek maakt (deels) gebruik van een familiehypotheek.
  • Sommige huishoudens breiden met een familiehypotheek hun financieringsruimte uit, met mogelijk een prijsopdrijvend effect.
  • De fiscaal gemotiveerde afwijkingen tussen de rente op de familiehypotheek en de marktnorm lijken beperkt.

Bron: DNB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Huwelijksvermogensrecht

228

Gerelateerde artikelen