De Duitse regering heeft in de begroting voor 2025 een plan opgenomen voor fiscale voordelen voor arbeidsmigranten. Het fiscale voordeel zou drie jaar gelden waarbij het voordeel stapsgewijs daalt van 30 procent in het eerste jaar tot 10 procent in het derde jaar. Dat voornemen is verkeerd gevallen bij werkgevers, werknemers en bij veel economen, schrijft het FD.

Het plan, dat de Duitse coalitie op 5 juli presenteerde, lijkt op de Nederlandse 30%-regeling voor buitenlandse werknemers. Mensen die in Nederland onder het expatregime vallen, hoefden tot eind 2023 gedurende vijf jaar over 30 procent van hun inkomen geen belasting te betalen. Deze regeling is begin dit jaar versoberd.

Werknemers en werkgevers in Duitsland, bestaande uit de vakbondscentrale DGB en de werkgeverskoepel BDA, vinden zich in de afwijzing van het plan om buitenlands personeel met fiscale voordelen naar Duitsland te lokken. "Maatschappelijk explosief. Dit gaat op veel plaatsen de rust op de werkvloer verstoren", meldt de krant.

De teneur van de kritiek is dat de lasten op arbeid in Duitsland te hoog liggen. Volgens de tegenstanders van het plan is het recept daartegen lastenverlichting over de gehele linie, in plaats van bevoordeling van bepaalde groepen. "Verschil in beloning leidt tot interne trammelant", zo waarschuwt BDA-directeur Steffen Kampeter in Die Zeit. Duitse economen sluiten zich aan bij de kritiek. Volgens hen bestaat de kans dat mensen die van de lagere belasting profiteren snel weer vertrekken, als ze elk jaar dat ze in Duitsland blijven meer belasting moeten betalen. Het belastingdouceurtje zou buitenlandse werknemers de verkeerde stimulans bieden. "Mensen moeten naar ons komen omdat het zo geweldig is om in Duitsland te werken", zo stelt Peter Bofinger, voormalig lid van de raad van economische adviseurs van de Duitse regering.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Internationaal belastingrecht

395

Gerelateerde artikelen