Gregory Elias, die geldt als adviseur van Nederlanders die kapitaal willen wegsluizen voor de fiscus, ontkent met klem dat hij veelvuldig gebruik heeft gemaakt van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca. Dat zou volgens de vorig jaar uitgelekte Panama Papers rijke klanten helpen met het onttrekken van vermogens aan het oog van de fiscus.
Het op Curaçao gevestigd advieskantoor van Elias wordt 312 keer genoemd in de Panama Papers. Vrijdag betitelde Elias dat voor de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking als ,,pertinent onjuist'' en ,,heel vervelend". Slechts een handjevol van zijn klanten is volgens hem in contact geweest met Mossack Fonseca. Als hij of zijn bedrijf al voorkomen in de stukken is dat volgens hem omdat anderen erover correspondeerden.
Elias was de eerste persoon die als 'getuige' gehoord werd in de parlementaire mini-enquête naar belastingontwijking. De parlementaire commissie sprak tot dusver uitsluitend met 'deskundigen', zoals medewerkers van de Belastingdienst. Iedereen die de commissie hoort staat onder ede.
Elias staat bekend als ,,de onderkoning van Curaçao'' en als iemand bij wie rijke Nederlanders die geen belasting willen betalen graag aankloppen. ,,Als je een beetje geld hebt en je wilt geen gezeur met de fiscus dan ga je naar Greg,'' citeert NRC Handelsblad een anonieme multimiljonair. Maar de ondervragingscommissie kreeg moeilijk vat op hem. Elias erkende dat hij zijn cliënten fiscale adviezen geeft, maar hij blijft daarbij naar zijn zeggen altijd strikt binnen de wet.
De onthullingen in de Panama Papers waren voor de Tweede Kamer aanleiding een onderzoek in te stellen naar belastingontwijking, zowel door Nederlanders als door buitenlanders in Nederland. De parlementaire commissie sprak vrijdag ook met de Leidse universitair hoofddocent Jan Vleggeert. Die bepleitte de invoering van 'bronheffing' - het zelf heffen van belasting op vermogen dat naar belastingparadijzen verdwijnt.
Bron: ANP
15