Bedrijven zijn de afgelopen drie jaar flink meer gaan betalen voor gas. De prijsstijging is het grootst voor bedrijven met een klein tot middelgroot verbruik. Dat komt bij deze categorie van verbruikers (zoals winkeliers) voor een belangrijk deel door belastingmaatregelen.
Zij betaalden vorig jaar gemiddeld 33 procent meer voor gas dan drie jaar eerder, meldde het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De gasprijs bestond voor hen in 2013 voor ruim 40 procent uit belastingen, in 2010 lag dat aandeel nog op 38 procent.
 
In 2012 is het btw-tarief van 19 naar 21 procent verhoogd, en op 1 januari 2013 is er een extra belasting op energie gekomen (de opslag duurzame energie). Daarnaast vallen kleine tot middelgrote verbruikers per 1 januari 2013 in dezelfde schijf van energiebelasting als particulieren. Daarmee is het tarief voor deze categorie bedrijven flink hoger geworden.
 
Ondernemingen die gelden als grootverbruikers of zeer grote verbruikers, veelal actief in de industriële sector, werden geconfronteerd met prijsstijgingen van respectievelijk 18 en 23 procent. Voor deze bedrijven geldt dat de prijsstijging vooral het gevolg is van gestegen marktprijzen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

0

Gerelateerde artikelen