EU-pensioen telt niet mee bij de bepaling van de hoogte van de ouderenkorting. Voor het bepalen van de hoogte van de giftenaftrek telt het EU-pensioen wél mee, aldus Rechtbank Noord-Holland.

In deze zaak (23 november 2022, ECLI:NL:RBNHO:2022:10630) ontvangt een man een EU-pensioen. Dit EU-pensioen is vrijgesteld van nationale belastingheffing op grond van Europees recht.

Bij het vaststellen van de ouderenkorting neemt de inspecteur van de Belastingdienst dit EU-pensioen in aanmerking om de hoogte van de korting vast te stellen.

De rechtbank oordeelt dat dit ten onrechte is gebeurd. De ouderenkorting maakt namelijk een onlosmakelijk onderdeel uit van de tariefstructuur van de Nederlandse belastingheffing en dus van het inkomstenbelastingtarief. De belastingaanslag moet daarom vastgesteld worden met inachtneming van de ouderenkorting zonder rekening te houden met het vrijgestelde EU-inkomen. Anders zou het EU-inkomen in strijd met het EU-recht toch deels belast worden.

Voor het in aanmerking komen van de giftenaftrek ligt dit anders. De aftrek van andere giften zoals bedoeld in art. 6.39 Wet IB 2001 is een belastingvoordeel en maakt geen onderdeel uit van de tariefstructuur voor de inkomstenbelasting, aldus de rechtbank. Bij de berekening van dit voordeel mag wel degelijk rekening worden gehouden met vrijgesteld EU-inkomen. Op dit onderdeel kan de inspecteur wel van de belastingaangifte afwijken en de giftenaftrek beperken.

Belang voor de praktijk

Inkomen van ambtenaren of andere personeelsleden van de Europese Unie is vrijgesteld van nationale belastingheffing op grond van artikel 12 van het Protocol (nr. 7) betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Europese Unie bij het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Is iemand AOW-gerechtigd en bedraagt het verzamelinkomen in 2023 € 40.889 of minder, dan heeft diegene recht op ouderenkorting ten bedrage van € 1.832. Ontvangt iemand een EU-pensioen, dan wordt dit voor het bepalen van de ouderenkorting niet tot het (verzamel)inkomen gerekend.

Als een EU-ambtenaar of een ander personeelslid van de EU aanspraak maakt op sociale zekerheid van een EU-instelling dan is de betrokkene in beginsel ook vrijgesteld van premieheffing voor de Nederlandse volksverzekeringen en voor de inkomensafhankelijk bijdrage Zorgverzekeringswet.

Bron: Legal & Tax Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Inkomstenbelasting

276

Gerelateerde artikelen