Nederland speelt opnieuw een hoofdrol in het faciliteren van belastingontwijking door multinationals, ditmaal door BASF een effectief belastingtarief van 0,035 procent te geven. Dat zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout naar aanleiding van een onderzoek naar belastingontwijking en winstverschuiving door het Duitse chemiebedrijf in opdracht van de Groenen in het Europees Parlement.

De belangrijkste punten uit het onderzoek zijn:

  • BASF ontweek in de jaren 2010 tot en met 2014 naar schatting 923 miljoen euro aan belastingen.
  • BASF gebruikt Nederlandse holdings om dividend uit het buitenland te ontvangen. Deze ontvangsten zijn voor 100 procent uitgezonderd van belasting in tegenstelling tot een 95 procent uitzondering die zou gelden als deze betalingen bij het hoofdkantoor in Duitsland zouden binnenkomen. Ook gebruikte BASF hybride leningen tussen Nederland en België en de Nederlandse innovatiebox om de belastingdruk te verminderen.
  • BASF gebruikt onder andere ook België (met rulings en rente-aftrek), Malta (preferentieel belastingregime) en Zwitserland (intellectueel eigendom) om de belastingdruk te verminderen.
  • BASF voerde een actieve lobby in de VS, in Duitsland en in OESO-verband om hervormingen die belastingontwijking moeten aanpakken tegen te houden of af te zwakken.

Eickhout pleit voor één Europese grondslag voor de vennootschapsbelasting en een minimumtarief. "Dat zou de effectiefste manier zijn om multinationals een eerlijke bijdrage te laten leveren." Tot nu toe konden enkele EU-landen waaronder Nederland dit steeds blokkeren dankzij het vetorecht dat bestaat op Europees belastingbeleid. "De mentaliteit om multinationals te lokken met mogelijkheden voor belastingontwijking moet plaats maken voor Europese samenwerking voor rechtvaardige belastingen."
 

 

Bron: Groen Links

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

H&I: Actualiteiten

3

Gerelateerde artikelen