Vanaf begin 2024 zouden de belastingdiensten in de EU aan de slag moeten met gezamenlijke audits als gevolg van de Europese richtlijn DAC7 die de gegevensuitwisseling regelt van de digitale platformeconomie. "Betrokken partijen kunnen tegen die tijd mogelijk nog niet voldoen aan de nieuwe normen", waarschuwt Jasper van Schijndel, partner en belastingadviseur bij PWC. "Veel landen moeten nog beginnen met het invoeren van de regelgeving", zegt hij tegen BNR.

Doel van de Europese richtlijn is meer fiscale transparantie en betere handhaving van de fiscale wetgeving. Uit onderzoek is gebleken dat verkopers die op platforms actief zijn (vaak zzp’ers) niet altijd hun inkomsten aangeven bij de fiscus of, als ze ondernemer zijn, voldoen aan hun btw-verplichtingen. Daarnaast beschikken de Europese belastingdiensten niet over data om te controleren of verkopers op een correcte manier hun belastingen aangeven en betalen. DAC7 biedt daar een oplossing voor.

Maar de instanties die zich moeten houden aan deze nieuwe regelgeving, lijken nog niet klaar te zijn voor de deadline van aankomende jaarwisseling. "Het is een nobel doel, maar de uitdaging is dat EU-lidstaten nog niet klaar zijn hiervoor. Aan de ene kant gaat het om de wetgeving die in 27 landen ingeregeld moet worden. Veel landen moeten daar nog aan beginnen, terwijl het al bijna september is. Dan hebben ze nog maar drie maanden", zegt de belastingadviseur op de radio.

Van Schijndel twijfelt ook over het effect van dit nieuwe systeem. Want de data die in het systeem terechtkomen zijn niet aangevuld met context. "Er ontbreekt duiding voor belastinginspecteurs en fraude-inspecteurs om daadwerkelijk te onderzoeken waar btw-fraude zich voordoet en of een betaling überhaupt verband houdt met btw."

Begin dit jaar vroeg de specialist in fiscale gegevensuitwisseling zich ook al af in hoeverre de belastingautoriteiten de aangeleverde gegevens ook echt gaan gebruiken voor controles. Tegen het FD zei hij destijds: "Uit onderzoek blijkt dat Europese belastingdiensten informatie verkregen onder vergelijkbare regelgeving nog maar zeer beperkt gebruiken. De vraag is of dit voor DAC7 anders zal zijn."

De Nederlandse belastingdienst tempert de verwachtingen voor wat betreft de handhaving in verband met personeelstekorten. Volgens een eigen tijdlijn (pdf) zou per 29 februari 2024 de automatische uitwisseling tussen betrokken EU-lidstaten moeten starten.

Lees ook het thema Wetsvoorstel implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie – DAC7 (36 063).

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

1016

Gerelateerde artikelen