Fiscalisten maken zich grote zorgen over de minimumwinstbelasting voor multinationals die op 1 januari in de Europese Unie van kracht wordt. Omdat China en de Verenigde Staten voorlopig niet meedoen aan de belasting, zijn Europese multinationals in het nadeel, stellen zij in het FD.
De Eerste Kamer behandelt maandag en dinsdag de wet, ook wel Pijler 2 genoemd, waarmee Nederland per 1 januari de Europese richtlijn voor de minimumbelasting invoert. Hiermee loopt Europa voorop bij de uitvoering van de afspraak die 138 landen twee jaar geleden maakten. Die hield in dat bedrijven met een wereldwijde omzet van meer dan € 750 miljoen ten minste 15 procent winstbelasting moeten betalen.
Marlies de Ruiter, partner bij advieskantoor EY, vreest benadeling van de Europese bedrijven doordat de EU als eerste grote economische blok de minimumwinstbelasting introduceert. Zij stelt dat vooral innovatieve bedrijven op achterstand worden gezet ten opzichte van hun Amerikaanse en Chinese concurrenten.
Hoogleraar internationaal belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam Stef van Weeghel beaamt dat er een ongelijk speelveld ontstaat voor Europese multinationals. "Ik voorzie bovendien dat de minimumbelasting tot spanningen tussen landen zal leiden en dat onduidelijk is waar de voordelen terechtkomen", zegt hij in de krant.
Hoogleraar Europese inkomsten- en vennootschapsbelastingen Hans van den Hurk van Maastricht University verwacht problemen omdat in de onderhandelingen over Pijler 2 nog geen overeenstemming is bereikt over het beslechten van geschillen.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht