De uitvoering van de nieuwe Europese regels voor de uitwisseling en transparantie van belastingrulings leiden tot een toename van de administratieve lasten voor de Belastingdienst. De uitbreiding van taken doet zich met name voor bij het verstrekken van andere belastingrulings dan APA's/ATR's, waaronder "nationale" standpuntbepalingen, toezeggingen en vaststellingsovereenkomsten.

Dat zeggen Jan van de Streek en Martijn Nouwen in een Verkenning van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de laatste Ecofin-vergadering van 2016 zijn de ministers van Financiën van de EU-lidstaten nieuw gecoördineerde Europese rulingbeleid overeengekomen. Dit beleid heeft de status van "soft law" (pseudowetgeving) en bevat voorwaarden en regels voor het verstrekken belastingrulings door belastingadministraties van de EU-lidstaten.

De pseudowetgeving is ontwikkeld in de Europese Gedragscodegroep. Van de Streek en Nouwen stellen dat de nieuwe voorschriften potentieel ingrijpende consequenties hebben voor de Nederlandse belastingrulingpraktijk. "Net als bij APA's/ATR's het geval is, dwingt de pseudowetgeving tot een intensivering van de controles en publicatie van de conclusies van belastingrulings" aldus de auteurs.
 
In het FD onderschrijft belastingadviseur bij EY Arjo van Eijsden dat de Belastingdienst meer werk krijgt door de uitwisseling van rulings, ook omdat informatie over rulings uit het verleden moet worden uitgewisseld. Voor nieuwe rulings is dat volgens hem op te vangen door het goedkeuringsproces te stroomlijnen. Van Eijsden vindt bovendien dat de aangescherpte voorschriften weinig invloed zullen hebben op de Nederlandse rulingpraktijk.
 

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting

H&I: Actualiteiten

0

Gerelateerde artikelen