Slowakije, België en Nederland hebben de Spaanse autoriteiten geholpen om een geval van grootschalige btw-fraude te stoppen. De Spaanse schatkist zou in totaal 26 miljoen euro aan inkomsten gederfd hebben. Dat meldt Eurojust, het EU-agentschap dat de samenwerking tussen de fiscale autoriteiten van de lidstaten stroomlijnt.

Spanje startte zijn onderzoek al in 2019. Een aantal verdachten bleek mantelbedrijfjes te hebben opgericht om zogenaamd goederen tussen verschillende Europese landen te verhandelen. Maar in werkelijkheid gingen de producten nooit naar het buitenland.

De verschuldigde btw op wat in feite binnenlandse transacties waren, kon op die manier worden ontweken waardoor de Spaanse belastingdienst werd opgelicht. Er bleken mantelorganisaties opgericht te zijn in Spanje, Slovakije, Roemenië, België en Nederland.

Op Spaans verzoek coördineerde Eurojust de samenwerking met de fiscale autoriteiten van België, Slovakije en Nederland. In Nederland werkten de FIOD en Functioneel Parket mee aan de opsporing, aldus het persbericht.

Bron: Eurojust

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

7

Gerelateerde artikelen