Vorig jaar heeft de FIOD meer dan 900 opsporingsonderzoeken afgerond. Dat leverde de staat ruim €520 miljoen aan transacties op. De opsporingsdienst had haar handen vol aan crypto- en COVID-fraude, zo blijkt uit het jaarbericht 2021.

Criminele organisaties benutten steeds vaker digitale platforms bij het plegen van hun misdrijven. De georganiseerde misdaad digitaliseert het witwasproces steeds verder en maakt gebruik van cryptovaluta, aanbieders van cryptodiensten en internationale witwasconstructies om waarde razendsnel wereldwijd te verplaatsen, zo schrijft de opsporingsdienst op haar website.

De FIOD haalt daarom uit politiebestanden data over criminele cryptocurrency: crimineel geld dat door de digitale wereld verplaatst wordt en zijn weg naar de legale bovenwereld zoekt. Onlangs is bij een combinatie van strafrechtelijk onderzoeken ruim 25 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen.

Wat betreft de COVID-fraude heeft de FIOD zich vorig jaar in strafrechtelijke onderzoeken gericht op fraude met beschermingsmiddelen, handel in vervalste coronavrije verklaringen en de bestrijding van misbruik van steunmaatregelen als de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De FIOD verwacht dat fraude met coronasteunmaatregelen aandacht blijft vragen door het voortduren van de coronapandemie.

Het gros van de opbrengsten kwam echter uit het detecteren van ouderwets witwassen via banken. Na een groot witwasonderzoek schikte de ABN Amro in april vorig jaar met justitie voor een bedrag van €480 miljoen.

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

8

Gerelateerde artikelen