Belastingadviseurs worden, beter dan de gemiddelde Nederlander, geacht de wet te kennen maar hoe gebruiken zij slimme technologie bij de toepassing daarvan? De ontwikkelingen in big data en artificiële intelligentie gaan snel en laten de fiscale adviespraktijk niet onberoerd. De tax professional zal zich andere vaardigheden moeten eigen maken om 'data-gedreven' te kunnen werken. De beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs pakt de handschoen op en gaat haar leden klaarstomen voor deze transitie met het opleidingsprogramma Tax Technology.

Door hoge werkdruk, veranderende klantbehoefte en complexere wetgeving wordt het gebruik van slimme online systemen en software steeds belangrijker in de dagelijkse adviespraktijk van de fiscalist. De beroepsorganisatie stelt uit een onderzoek onder haar leden vast dat de kennisbehoefte verschuift van belastingrecht naar technologie en dat die verschuiving groter is naarmate het kantoor groter is. Opvallend daarbij is dat de behoefte aan kennis in z'n geheel groter wordt. Er is dus geen sprake van substitutie. De fiscale vaktechniek blijft wezenlijk.

Slimme technologie binnen de fiscaliteit is al eerder uitgebreid aan de orde gekomen in twee thema's op de Navigator over machine learning en blockchain. Machine learning staat nog redelijk in de kinderschoenen, maar gaat voor compliance, audits en research een grote rol spelen. Blockchaintechnologie is onder meer te gebruiken voor het reduceren van btw-carrousselfraude of toe te passen bij onroerende-zaakbelastingen in combinatie met registratie van eigenaarschap. Blockchain ligt ook aan de basis van de bitcoin, de cryptomunt die de nodige fiscaal-technische vragen oproept.

Het opleidingsprogramma Tax Technology van het RB springt in op deze technologische kennisbehoefte. Het programma wordt ontwikkeld met I.AMDIGITAL, een organisatie die zich richt op het klaarstomen van professionals voor de digitale transformatie. Uitgeverij Wolters Kluwer is kennispartner en ontwikkelt de opleiding speciaal voor de fiscalist. De uitgeverij stelt e-learning modules samen, die ingaan op fiscale casuïstiek en innovaties, algemene technologische innovaties zoals AI en blockchain, data-gedreven werken, digitale veiligheid en het belang van ethiek.

Meer over de samenwerking tussen het Register Belastingadviseurs en Wolters Kluwer staat op de website van de uitgeverij.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

3

Gerelateerde artikelen