Formateur Mark Rutte spreekt vanaf maandag met alle beoogde bewindspersonen. In de portefeuilleverdeling zijn Marnix van Rij (CDA) en Aukje de Vries (VVD) aangewezen als staatssecretarissen Fiscaliteit en Belastingdienst respectievelijk Toeslagen en Douane. Van Rij is fiscaal jurist, een lang gekoesterde wens in de belastingwereld, en De Vries is jarenlang woordvoerder financiële en fiscale zaken geweest voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer. 

Op 10 januari wordt iedereen door koning Willem-Alexander beëdigd en volgt de traditionele bordesfoto. Minister van Financiën en tevens vicepremier wordt Sigrid Kaag (D66).

Marnix van Rij is 25 oktober 1960 geboren in Rotterdam. Zijn loopbaan ziet er in het kort als volgt uit. Hij studeerde Nederlands recht en belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1999 werd Van Rij vlak na een verkiezingsnederlaag parttime partij voorzitter van het CDA om de partij vernieuwing in te blazen. Hij ging in 2001 de strijd aan met De Hoop Scheffer over het lijsttrekkerschap van het CDA. Uit die strijd kwam, nadat zowel hij en De Hoop Scheffer zich hadden teruggetrokken, uiteindelijk Balkenende als leider naar voren. Van Rij keerde daarna terug naar het bedrijfsleven, was in de periode 1998 tot 2019 senior partner van Ernst & Young, ging aan de slag als Eerste Kamerlid (2015-2019) en werd in 2020 regeringscommissaris van Sint Eustatius. Van Rij werd in 2021 benoemd tot interim-voorzitter van het CDA. Van Rij leidde het bestuur tijdens roerige maanden van intern conflicten na het verkiezingsverlies van het CDA.

Aukje de Vries is op 21 oktober 1964 geboren in Leeuwarden. Zij studeerde sociale geografie in Groningen en werkte van 1989 tot 2001 voor de gemeente Leeuwarden. Daarna werd zij lid van de gemeenteraad van Leeuwarden (2002-2011) en van de Provinciale Staten van Friesland (2011-2012). De Vries is sinds 2012 lid van de Tweede Kamer, is zorg- en coronawoordvoerder van haar fractie en was tot 2021 financieel specialist van de VVD.

Van Rij en De Vries kunnen meteen aan de slag met pittige dossiers. De fiscaal jurist mag zich ontfermen over de hervorming van de box 3-heffing. De Hoge Raad oordeelde vlak voor kerst dat die in strijd is met het Europees recht. Zijn VVD-collega moet de al jaren zich voortslepende toeslagenaffaire tot een goed einde weten te brengen.

De huidige, demissionaire staatssecretarissen op Financiën blijven in het kabinet maar op andere posten. Vijlbrief (D66) wordt staatssecretaris Mijnbouw op het nieuwe ministerie voor Klimaat en Energie en Van Huffelen (D66) is beoogd staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bron: ANP/RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

26

Gerelateerde artikelen