Een groep fiscaal juristen klaagt over de forse toename van de anti-misbruikwetgeving in het Nederlandse belastingrecht en het negatieve sentiment dat is ontstaan in de discussie over belastingontwijking. "De regelgeving tegen misbruik is te rigoureus, en daardoor worden vennootschappen geraakt die niets verkeerds doen. Het is moeilijk aan buitenlandse partijen uit te leggen dat je hier nog steeds een financieringsstructuur kunt opzetten die aan alle eisen voldoet", is het commentaar.

Het vakblad voor juristen, Mr Online, vroeg een aantal belastingadviseurs en fiscaal advocaten naar hun ervaringen met het steeds minder gunstige Nederlandse belastingklimaat. De aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland wordt volgens hen negatief beïnvloed door de in rap tempo genomen maatregelen tegen internationale belastingontwijking, de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers en de beperking van de aftrek van leningen. Ook de 'vertrekboete' en de nieuwe verliesverrekeningsregels zijn 'een steen des aanstoots', vinden ze.

"De snelheid waarin antimisbruikregelingen elkaar opvolgen leidt er toe dat buitenlandse partijen ons niet meer begrijpen", zegt Thomas van der Vliet van Greenberg Traurig. Zijn collega bij dit kantoor, Alex Westerman, betreurt het dat het aantal fraudegevallen de discussie over het belastingklimaat negatief heeft beïnvloed. "Alsof alle vennootschappen die een rol spelen in hun wereldwijde fiscale groepsstructuur zich schuldig maken aan strafbare feiten. Daar zitten veel financieringsconstructies bij die wel een reële functie hebben binnen een groep. Doorstroomvennootschappen hoeven niks te maken te hebben met belastingontduiking.”

De advocaten Thies Sanders (Loyens & Loeff) en Peter van Hagen (Hertoghs advocaten) zien dat het werkaanbod groter wordt door een verscherping van de regels en een actievere rol van de Belastingdienst. "De tendens is dat de Belastingdienst met een zekere hardheid optreedt, steeds meer gebruik maakt van bevoegdheden en vaker de grens van het toelaatbare opzoekt", zegt Van Hagen.

In het interview komt aan het eind hoogleraar belastingrecht Jan Vleggeert aan het woord die vindt dat de fiscalisten het argument van het vestigingsklimaat onvoldoende onderbouwen. "Moet je iets niet doen omdat het slecht is voor het vestigingsklimaat? Zo werkt het volgens mij niet. Je kunt een maatregel ook nemen omdat die eerlijker is bijvoorbeeld."

Bron: Mr. Online

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

17

Gerelateerde artikelen