Hoe functioneert het aanslagbelastingsysteem van de Belastingdienst en hoe kan een uitworp van de aangifte in dit systeem worden aangevochten? En hoe zit het met de bescherming van de persoonsgegevens in dit proces? Op deze en andere vragen geeft fiscalist Reza Zeldenrust antwoord in een nieuw thema op de Navigator.

Is de belastingplichtige het niet eens met de uitworp(reden), dan rust op hem de stelplicht dat zijn aangifte op onrechtmatige gronden voor verdere controle is uitgeworpen. Zeldenrust beschrijft hoe deze bewijslast van de belastingplichtige uitpakt aan de hand van vakliteratuur en wat er in de jurisprudentie over wordt gezegd.

Hoe de verwerking van persoonsgegevens in het aanslagbelastingsysteem zich verhoudt tot de schending van het recht op privacy komt ook aan de orde. Onder meer het FSV-arrest en het ANPR-arrest passeren de revue. Tot slot schrijft Zeldenrust over de toepassing van de Europese AI-act, de verordening kunstmatige intelligentie.

Het thema is gepubliceerd op de Navigator onder titel Aangiftecontrole door de Belastingdienst: Fiscaalrechtelijke aspecten.

----------------------

De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

32

Gerelateerde artikelen