Landbouwbedrijven die bedrijfsmatig melkvee houden produceren mest. Melkveehouders kunnen na aanschaffing van het melkquotum hun melkveestapel echter niet eindeloos uitbreiden. Om de uitbreiding een halt toe te roepen is in 2017 de meststoffenwet uitgebreid met het stelsel van fosfaatrechten. Eén fosfaatrecht geeft recht op de productie van één kilogram fosfaat. Deze rechten zijn met ingang 1 januari 2018 vrij verhandelbaar onder bepaalde voorwaarden.

In een nieuw fiscaal thema op de Navigator legt agro-fiscalist Luc Adriaansen uit dat fosfaatrechten behoren tot het verplichte ondernemingsvermogen. De rechten kwalificeren als bedrijfsmiddel wanneer de belastingplichtige de intentie heeft om deze duurzaam ten behoeve van de onderneming te gaan gebruiken.

Adriaansen stelt ook vast dat de winst behaald bij verkoop van fosfaatrechten is belast. "Directe winstneming kan worden voorkomen door toepassing van de herinvesteringsreserve of ruilarresten."

De agro-fiscalist wijst er in zijn thema tenslotte op dat bij het (ver-)leasen van fosfaatrechten ondernemers gebonden zijn aan de voorwaarden van de wettelijke Leaseregeling.

Lees meer in het nieuwe thema met de titel Fiscale aspecten rondom fosfaatrechten.

----------------------

De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

Dossiers: Agro

23

Gerelateerde artikelen