Accountantskantoor Accon avm is in de problemen gekomen door een gat in de boekhouding waarvoor het de voormalige bestuursvoorzitter van het kantoor, Guus Delger, verantwoordelijk houdt. Dat er opzet in het spel is, staat volgens voorzitter Riet Nelisse van de aandeelhoudersstichting van Accon avm wel vast. "Deze fouten in de jaarrekening zijn er niet per ongeluk in gekomen", zegt zij in het Financieele Dagblad. Delger noemt berichtgeving over mogelijke boekhoudfraude 'feitelijk onjuist'.

Delger blijkt te hebben gerommeld met de post 'onderhanden werk'. Dat zijn gewerkte uren waarvoor nog geen rekeningen zijn verstuurd. Deze post ophogen kan boekhoudkundig een gunstig effect hebben op het eigen vermogen. Delger is als eindverantwoordelijke daarvoor geschorst. De kwestie bij Accon is volgens de krant saillant: het gebeurt zelden dat bij een accountantskantoor zelf met de boeken is gerommeld.

Nelisse is 'geschokt' over de ontdekking van wat zij 'malversaties' noemt. Volgens Nelisse was het conceptjaarverslag af en had de accountant daar al naar gekeken, toen er toch nog vragen bleken te zijn over verschillende balansposten. Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat er verschillende boekingen door Delgers zijn verricht, in verschillende voorzieningen op de balans. De bestuursvoorzitter zou niet zichzelf hebben verrijkt, maar vooral bezig zijn geweest de cijfers op te poetsen, aldus het FD.

Volgens Delger is zijn 'persoonlijke integriteit in het geding' en wordt hij 'publiekelijk aan de schandpaal genageld'. Op het NBA-platform Accountant.nl verdedigt hij zich door te stellen dat de slechte resultaten van Accon avm in 2020 en 2021 niets te maken hebben met een vermeende boekhoudfraude, maar het gevolg zijn van een mislukte overnamestrategie en een mislukte poging om oob-kantoor te worden. Delger meent dat Nelisse in hoge mate verantwoordelijk hiervoor is omdat zij een groot voorstander is van de overnamestrategie en de ambitie om de oob-status te verwerven.

Volgens Nelisse is het nog te vroeg om al te kunnen zeggen of de aandeelhouders stappen tegen Delger en de accountant ondernemen, zoals een tuchtklacht. Accon is een accountantskantoor dat geen partnerstructuur heeft, maar in handen is van een stichting. Omdat Accon geen partnerstructuur heeft, zijn financiële tegenvallers meteen een groot probleem. De firma is voor de financiering volledig afhankelijk van huisbankier ING, omdat er geen vermogen is bij de aandeelhouders.

Bron: FD/Accountant.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening, Kantoren

31

Gerelateerde artikelen