De Zwitserse bank UBS heeft een boete gekregen van ruim 3,7 miljard euro in een Franse belasting- en witwaszaak. Volgens de rechter in Parijs heeft het financiële concern rijke Fransen geholpen bij het ontduiken van belasting door het geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten.

Het gaat om een zaak die UBS al jaren achtervolgt. Volgens de Franse rechter betreft het "criminele wandaden van uitzonderlijk ernstige aard'', vandaar dat de straf zo hoog is uitgevallen. De bank zou ook een rol hebben gespeeld bij het witwassen van het geld.

Volgens schattingen van de Franse justitie hielp UBS een bedrag van circa 9,8 miljard euro aan tegoeden van Franse burgers te verbergen voor de belastingdienst. UBS zou daarbij op allerlei slinkse manieren hebben geprobeerd om te voorkomen dat de belastingontduiking aan het licht kwam. In 2017 werd vervolgens een begin gemaakt met de rechtszaak tegen UBS.

UBS is het niet met het vonnis eens en gaat in beroep. Naar eigen zeggen hebben de Zwitsers geen enkele wet overtreden. De rechter zou Franse wetgeving hebben toegepast op handelingen van de bank in Zwitserland, en dat klopt volgens UBS niet. Frankrijk treedt al langer hard op tegen belastingfraude via Zwitserland. Eerder resulteerde dit onder meer in een schikking ter waarde van 300 miljoen euro met de Britse bank HSBC. De Franse oud-staatssecretaris Jérôme Cahuzac (Begroting) moest zelfs een paar jaar de cel in omdat hij spaargeld voor de fiscus verborgen hield.

De Franse tak van UBS heeft los van de megaboete voor UBS als geheel ook nog een eigen boete gekregen, van 15 miljoen euro. Het onderdeel werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de verboden praktijken van het moederconcern uit Zürich.

Ook in Nederland heeft UBS een slechte naam. In 2016 wist de Nederlandse Belastingdienst bij een Zwitserse rechter af te dwingen dat gegevens over Nederlandse spaarders bij UBS alsnog werden overgedragen aan Nederland. Vorig jaar kwam overigens definitief een einde aan het Zwitsers bankgeheim.

Bron: ANP/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen