Rechtbank Rotterdam heeft de eigenaar van een administratiekantoor veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een boete van € 25.000. Ook krijgt ze een beroepsverbod van 3 jaar. Reden: het opzettelijk indienen van frauduleuze aangiften voor een klant ter waarde van € 450.000 aan niet afgedragen omzetbelasting. De klant die er van wist krijgt een celstraf.

De fraude vond plaats tussen 1 maart 2014 tot en 31 januari 2017. De betrokken aangiften omzetbelasting stonden op naam van de eigenaar van een transportbedrijf en zijn door twee medewerkers van het administratiekantoor ingediend. De betrokken transporteur wist op basis van zijn omzet dat de aangiften onjuist waren. De eigenaar van het administratiekantoor was verantwoordelijk voor het opstellen van de jaarrekeningen en het indienen van de aangiften inkomstenbelasting. 

Over de jaren 2014, 2015 en 2016 waren nog geen aangiften inkomstenbelasting gedaan omdat de dossiers niet compleet waren. De vrouw adviseerde de transporteur om zijn eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap omdat de omzet was gestegen. De rechtbank stelt op basis hiervan vast dat zij inzicht had in de omzetcijfers van het transportbedrijf en ermee bekend was dat de (omzet)belastingdossiers niet compleet waren. 

Door niet in te grijpen en onvoldoende toezicht te houden, heeft de eigenaar van het administratiekantoor die gedragingen ook aanvaard en kunnen die haar worden toegerekend. Dat leidt in principe tot een gevangenisstraf, maar vanwege haar slechte gezondheid komt zij ervan af met een taakstraf, een geldboete en een beroepsverbod.

De betrokken transporteur probeerde bij de rechter onder een straf uit te komen door de bal bij het administratiekantoor te leggen. Het verweer ‘de verdachte is de dupe geworden van een slecht functionerend en ondermaats werkend administratiekantoor’, mocht niet baten. De ondernemer draait de cel in voor de duur van 22 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk.

De uitspraak in deze straafzaak heeft nummer ECLI:NL:RBROT:2023:1848.

Bron: Belastingdienst/Rechtbank Rotterdam

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

10

Gerelateerde artikelen