De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie verbetert weinig aan de positie van de schuldeisers, concluderen juristen in het FD. "Het lijkt erop dat de deponeringsplicht eerder een ballast is voor de eerlijke ondernemer, terwijl de fraudeur nog altijd vrij eenvoudig met de noorderzon kan verdwijnen."
De wet die voor twee jaar gaat gelden en per 15 november a.s. ingaat introduceert (financiële) deponeringsplichten (verantwoordingsverplichtingen) voor bestuurders en de mogelijkheid een civielrechtelijk bestuursverbod alsmede boetes op te leggen in geval van misbruik.
Turboliquidaties winnen snel aan populariteit: ze komen ruim twintig keer meer voor dan faillissementen en bieden volop ruimte aan fraude en plof-bv’s. De belangrijkste doelen van de nieuwe reparatiewet zijn meer transparantie en een betere bescherming van schuldeisers bij de beëindiging van bedrijven.
Juristen betwijfelen of deze doelstelling wordt gehaald. Volgens hen biedt de tijdelijke wet net als de oude wet volop ruimte aan plof-bv’s en frauduleuze ondernemers. "Ondanks de aanscherping blijven de fraudemogelijkheden bestaan", zegt universitair docent Samantha Renssen over de informatieplicht voor de bestuurders van de geliquideerde onderneming. "Een misleidende slotbalans en een misleidend slotverslag lijken al voldoende." Renssen is ook niet onder de indruk van de sanctiemogelijkheden.
Ook advocaat Wim Vondenhoff legt de nadruk op de tekortkomingen van de nieuwe wet. "De bewijslast is een moeilijke en kostbare weg", zegt hij in de krant. Wanneer een schuldeiser meer informatie wil, moet hij toestemming hebben van de rechter en een advocaat en een accountant in de arm nemen. "Ik ken weinig ondernemers die deze kosten willen maken om een schuld van zeg €10.000 te innen."
Bron: FD
Rubriek: Insolventierecht, Strafrecht
Informatiesoort: Nieuws
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief