De Belastingdienst is van het standpunt afgestapt dat het gebruikelijk loon nooit lager kan zijn dan het wettelijk minimumloon. Er kunnen zakelijke gronden zijn om het loon van een aanmerkelijkbelanghouder (AB-houder) lager vast te stellen dan het wettelijk minimumloon.
Dat maakt de Belastingdienst bekend op het Forum salaris. Een voorbeeld hiervan is een structurele verliessituatie waarbij de continuïteit van de onderneming in gevaar komt. Dit geldt ook voor start-ups en startende ondernemingen.
Twijfelt een AB-houder over de hoogte van het gebruikelijk loon, dan kan hij contact opnemen met het belastingkantoor van de werkgever. Dit kan hij doen via het formulier Verzoek vooroverleg en de Checklist vooroverleg gebruikelijk loon op de website van de Belastingdienst.
In de volgende situaties mag de AB-houder het loon niet lager vaststellen:
- De onderneming lijdt incidenteel verlies.
- De onderneming kan de rekeningen nog steeds betalen.
- De onderneming kan de rekeningen niet betalen als gevolg van een oplopende rekeningcourantschuld, uitgekeerd dividend of andere onttrekkingen.
Coronacrisis
In 2020 en 2021 mag een aanmerkelijkbelanghouder (ab-houder) het gebruikelijk loon verlagen, als sprake is van een omzetdaling door de coronacrisis. Lees hierover de Handreiking berekening lager gebruikelijk loon 2020 en 2021. Lees ook het thema Gebruikelijk loon.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Salarisadministratie, Loonbelasting
Focus: Focus
Carrousel: Carrousel