Fiscalisten van accountants- en advieskantoor Baker Tilly stopten jarenlang lastige vragen van de Belastingdienst over de Cyprusroute, een strafbare fiscale constructie, intern in de doofpot. Collega's van de accountantstak, onder wie een bestuursvoorzitter, waren verbijsterd toen dat in 2014 alsnog aan het licht kwam. Dat blijkt uit een getuigenverhoor in een civielrechtelijke zaak, zo meldt het FD.
De Belastingdienst begon in 2011 een onderzoek naar de truststructuur. De affaire escaleerde toen het OM onder de noemer 'Boomtop' in 2014 een strafrechtelijk onderzoek startte. Topman Romke van der Veen legde zijn functie als bestuursvoorzitter neer en in de jaren daarna begonnen in de strafzaak meegezogen klanten ook nog verschillende procedures tegen Baker Tilly, waaronder behangondernemer Coen Klawer.
Botsende belangen van commercieel gedreven adviseurs en streng gereguleerde accountants zijn al heel lang een gevoelig onderwerp binnen de zakelijke dienstverlening. Consultants van grote kantoren mogen hun diensten daarom niet meer aanbieden als accountants van dezelfde firma bij een klant al de boeken controleren. Maar de belangen botsen niet alleen bij de Big Four-kantoren maar ook bij Baker Tilly.
Bij een meerdaags civielrechtelijk getuigenverhoor werd niet alleen de openhartige Van der Veen ondervraagd over de interne gang van zaken maar ook enkele betrokken fiscalisten die minder mededeelzaam waren. Het FD spreekt zelfs over een een interne doofpot die de voormalig bestuursvoorzitter Van der Veen blootlegde.
Van der Veen zei onder meer dat de truststructuren binnen Baker Tilly wel degelijk van meet af aan als risicovol werden gezien. Toch gaven fiscalisten van het wetenschappelijk bureau groen licht 'om onder verantwoordelijkheid van een partner' een structuur op te zetten. Ook onthulde Van der Veen dat hij pas in 2014 ontdekte wat zich bij zijn fiscalisten had afgespeeld. Ook een voorstel om de kwestie te schikken heeft hem destijds nooit bereikt.
Twee andere getuigen, Ted Verkade, oud-topman van Baker Tilly, en Gijs Fibbe, universitair docent internationaal belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, komen er slecht vanaf in de krant en worden getypeerd als mensen met 'een kort geheugen'.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht