Fiscalisten van Baker Tilly hebben in 2014 in een zaak over een illegale fiscale constructie, de Cyprus-route, zonder overleg met de raad van bestuur een schikkingsvoorstel van de Belastingdienst afgewezen. Na de afwijzing deed de Belastingdienst uitgebreid onderzoek wat uiteindelijk leidde tot een strafzaak, waarin het accountants – en advieskantoor als verdachte is aangemerkt.

Ook de klant van Bakker Tilly werd niet op de hoogte gebracht van het schikkingsvoorstel van de Belastingdienst. De klant, die nu zelf in een tuchtzaak is verwikkeld met het kantoor, Coen Klawer, betaalde een trustmaatschappij op Cyprus tonnen per jaar voor merkrechten die hij zelf had gekocht en doorverkocht aan de trustmaatschappij. Dat geld kwam via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden weer op een privérekening van de ondernemer terecht, zonder dat er belasting over werd betaald. De accountant van Klawer, die de jaarrekening samenstelde, deed geen melding van een ongebruikelijke transactie bij de financiële inlichtingendienst FIU, terwijl hij dit wel verplicht was.

De accountant vecht zelf een berisping aan van het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De accountant en oud-topman van Baker Tilly had naar eigen zeggen ‘nauwelijks greep op de fiscale partners van zijn accountants- en adviesorganisatie’, zo staat in een artikel in het FD.

In verband met deze zaak is er ook melding gedaan bij toezichthouder AFM. Die heeft inmiddels een boete opgelegd van € 900.000 wegens een gebrek aan 'integere bedrijfsvoering'. Ten slotte is Baker Tilly samen met de betrokken ondernemer Klawer en een voormalig belastingadviseur van Baker Tilly nog altijd verdachte in de strafzaak rond de Cyprus-route.

De inmiddels beruchte Cyprus-route werd door fiscalisten van Baker Tilly actief verkocht aan mkb-ondernemers om belasting te ontduiken.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting

31

Gerelateerde artikelen