Vrijwel alle mensen die aangifte inkomstenbelasting 2019 hebben gedaan, hebben al een voorlopige of definitieve aanslag gekregen van de Belastingdienst. Wie vóór 1 april aangifte doet, krijgt altijd vóór 1 juli bericht. De Belastingdienst wist ook de meeste mensen die pas na 1 april aangifte deden, een bericht te sturen. In totaal heeft 97 procent van de aangiftes vóór 1 juli geleid tot bericht van de Belastingdienst.

Tot 1 juli ontving de Belastingdienst ruim 10,4 miljoen aangiftes, vrijwel evenveel als vorig jaar op die datum. 97 procent hiervan heeft geleid tot een definitieve of voorlopige aanslag.

Stijging aantal aanslagen

De Belastingdienst verstuurde in totaal 9,5 miljoen aanslagen, iets meer dan vorig jaar op 1 juli. In veruit de meeste gevallen (88 procent) stuurde de Belastingdienst direct een definitieve aanslag. In vergelijking met vorig jaar zijn er bijna 900.000 meer definitieve aanslagen opgelegd, een stijging van 12 procent. Dat komt vooral doordat er minder openstaande aangiftes zijn van voorgaande belastingjaren. Er kan geen definitieve aanslag worden opgelegd als eerdere aangiftes nog niet zijn afgerond.

Let op
De Belastingdienst heeft meer tijd nodig voor een deel van de aangiften, o.a. van mensen die in 2019 pensioengerechtigd werden en van kwalificerende buitenlands belastingplichtigen. Zij krijgen naar verwachting bericht vóór 1 maart 2021.

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

1

Gerelateerde artikelen