GroenLinks wijst in Kamervragen op het feit dat de overheid achterloopt bij de terugdringing van de CO2-uitstoot. Scholen zouden het daarom niet moeilijker moeten worden gemaakt om zonnepanelen aan te schaffen. De politieke partij pleit er daarom voor om scholen en verenigingen vrij te stellen van btw over de stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet via hun zonnepanelen.

De vragen zijn gesteld door de Kamerleden Van der Lee en Snels aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Economische Zaken. Op dit moment is het voor scholen niet aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen vanwege het feit dat ze btw moeten betalen over de stroom die ze terugleveren aan het net. Daarvoor moeten ze bovendien een speciale meetdienst inschakelen omdat dit geld per kwartaal moet worden overgemaakt, terwijl de stroomleverancier een jaartarief hanteert. 

Ook klagen scholen dat belastingkantoren verschillende regels hanteren in de regio’s. Bovendien lopen scholen aan tegen de administratieve werkdruk die het per kwartaal betalen van de btw met zich meebrengt.

Diverse scholen hebben al een rechtszaak aangespannen tegen de Belastingdienst. Scholenkoepel PCBO Tytsjerksteradiel verloor de rechtszaak, maar kreeg van de belastingdienst in Leeuwarden wel een vaststellingsovereenkomst, waardoor de koepel nu twee derde minder administratieve rompslomp heeft.

Bron: Tweede Kamer

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

2

Gerelateerde artikelen