Groene obligaties, bedoeld voor de financiering van duurzame investeringsprojecten, winnen aan populariteit. Volgens De Nederlandsche Bank staat momenteel voor een bedrag van ruim 20 miljard euro uit aan duurzame schuldbrieven. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van begin 2017.
In het derde kwartaal van dit jaar werden overigens geen nieuwe groene obligaties uitgegeven. In de eerste jaarhelft ging het om 3,6 miljard euro aan groene schuldpapieren.
De totale waarde van groene obligaties steekt nog altijd schril af tegen de totale markt voor de waardepapieren. In het derde kwartaal van dit jaar groeide het totale bedrag van uitstaande obligaties door de staat en bedrijven met 6 miljard euro tot een totaal van 1712 miljard euro. Dat betekent concreet dat nu ruim 1 procent van de obligaties een duurzame variant betreft.
In totaal 35 obligaties van Nederlandse bedrijven hebben het label groen. Meer spelers meldden zich op die markt. Zo worden volgend jaar namens de Nederlandse staat groene obligaties in de markt gezet.
Belastingvoordelen
Particulieren die sparen of beleggen in groenfondsen die de Belastingdienst heeft aangewezen, kunnen fiscaal voordeel krijgen van twee faciliteiten in de inkomstenbelasting. Groene beleggingen tot een maximum van € 57.845 per persoon zijn vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. Dit plafond wordt jaarlijks geïndexeerd. Daarnaast geldt een heffingskorting van 0,7% van het bedrag dat is vrijgesteld.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting